JÁN RAFAY ZÁKLADY CHOVU KRÁLIKOV IV.
Vložené 14.09.2020
TRÁVIACA SÚSTAVA
Podmienky prostredia, v ktorých sa vyvíjali populácie predchodcov dnešných králikov sformovali anatomickú skladbu a fyziologické funkcie tráviacej sústavy tohto živočíšneho druhu. Prevažne rastlinné krmovinové zdroje s vysokým obsahom vlákniny podmienili vznik a zdokonalenie špecializovaných častí a funkcií tráviaceho traktu. Podobne ako väčšina bylinožravcov aj králik má pomerne dlhý tráviaci trakt umožňujúci dlhšie vstrebávanie živín do organizmu.
Ústna dutina s charakteristickým zubným vzorcom umožňuje príjem suchých, na vlákninu bohatých zložiek potravy. Predné hryzáky dorastajúce počas celého života sú schopné ohlodávať aj tvrdé drevené materiály. O tejto vlastnosti králikov je dobré vedieť pri výstavbe drevených chovateľských zariadení (klietok), ktoré by mali mať vnútorné plochy v dosahu zvierat zabezpečené oplechovaním.
Zadné stoličky počas rýchlych žuvacích pohybov čeľustí (až 130/min) drvia odhryznuté časti krmiva na menšie kúsky. Tenkostenný žalúdok vakovitého tvaru má priemerný objem pri stredných plemenách 150 - 200 ml. Dochádza v ňom ku miešaniu a okysľovaniu prijatého krmiva žalúdočnou kyselinou. Pri porovnávaní kyslosti žalúdkov rôznych hospodárskych zvierat sa zistilo, že vnútorné prostredie žalúdka králika je najkyslejšie zo všetkých druhov. Vysoká kyslosť zohráva zrejme dôležitú úlohu pri potláčaní pôsobenia choroboplodných baktérií v ďalších častiach tráviaceho traktu. Svedčí o tom aj skutočnosť, že tesne po odstave mláďat, t. j. vo veku 28 až 35 dní, v dôsledku končiacej mliečnej výživy nie je žalúdočné prostredie dostatočne kyslé, čo vedie ku zvýšenému úhynu tejto vekovej kategórie zvierat. Kyslé prostredie ďalej umožňuje pôsobenie enzýmov, ktoré odštepujú základné stavebné zložky z vysokomolekulárnych zlúčenín krmiva. Kyslosť žalúdka králikov niektorí chovatelia podporujú tým, že im podávajú okyslenú vodu. Na tento účel sa najčastejšie používa kyselina octová resp. kuchynský ocot v koncentrácii 0,05 dl na 10 l vody.
Žalúdok slúži zároveň ako rezervný vak pre ďalšie tráviace procesy tenkého čreva a pri zdravých zvieratách sa nikdy úplne nevyprázdni. Zo žalúdka postupuje rozdrvené a premiešané krmivo do tenkého čreva. Tenké črevo svojou dĺžkou a anatomickou stavbou umožňuje vstrebávanie základných živinových zložiek pochádzajúcich z krmiva, ktoré vznikli enzymatickým rozkladom krmiva.
Na prechode medzi tenkým a hrubým črevom sa nachádza slepé črevo. Predstavuje predĺžený vakový orgán s objemom 500 až 600 ml a jeho hlavná funkcia sa realizuje pri využívaní vlákniny. Vláknina je totiž po chemickej stránke zložená z jednoduchých cukrov, ktoré sú navzájom pospájané pevnými väzbami. Vyššie živočíchy nie sú schopné produkovať enzýmy, ktoré dokážu štiepiť tieto chemické väzby a preto sa vláknina vylučuje z organizmu v podstate nevyužitá. Schopnosť tvoriť takéto enzýmy však majú niektoré mikroorganizmy. Žijú na vnútorných stenách a priehradkách slepého čreva a svojimienzýmami štiepia chemické väzby v molekulách vlákniny. Vznikajú tak jednoduchšie zlúčeniny, ktoré organizmus králika môže ďalej využívať. Natrávené krmivo s vysokým obsahom vlákniny putuje z tenkého čreva do slepého čreva, kde počas niekoľkých hodín prebieha štiepenie (degradácia) molekúl vlákniny. Takto natrávená hmota sa posúva pohybmi stien slepého čreva do hrubého čreva, cez ktoré prechádza bez podstatných zmien. Formuje sa tu do mäkkých strapcovitých útvarov, ktoré si králik vyberá priamo z konečníka do ústnej dutiny. Odtiaľ prechádzajú cez žalúdok znova do tenkého čreva, kde dochádza k opätovnej resorbcii (vstrebávaniu) využiteľných zložiek živín do krvného obehu. Na konci tenkého čreva sa táto hmota dostáva bezprostredne do hrubého čreva, kde sa odvodňuje a formuje do typického králičieho trusu. Celý proces opätovného využívania celulolytických živinových zložiek sa nazýva cekotrofia a umožňuje králikovi čiastočné využitie vlákniny z krmiva. Cekotrofia sa uskutočňuje pomocou inštinktov, ktoré sa prejavujú tým, že králik si vyberá z konečníka exkrementy a požiera ich. Cekotrofické exkrementy, na rozdiel od normálnych guľovitého tvaru, vytvárajú strapcovité útvary s nižším podielom sušiny. Okrem toho obsahujú vyšší podiel bielkovín, menej celulózy a vyšší obsah niektorých vitamínov. Podobnú schopnosť čiastočného trávenia vlákniny v slepom čreve majú aj niektoré ďalšie neprežúvavce s jednoduchým žalúdkom (napr. kôň).
Krmivo, ktoré králik prijíma, možno z chemického hľadiska charakterizovať nasledovnými živinami:
Dusíkaté látky (NL) sa udávajú buď v percentách alebo v gramoch na 1 kg krmiva. Sú to látky, v štruktúre ktorých sa nachádza dusík väčšinou viazaný v molekulách bielkovín. Ich obsah v kŕmnych zmesiach tvorí od 17 % (výkrm) do 20 % (laktujúce samice). Pre králiky vo výkrme to predstavuje 4,5 - 5,5 g stráviteľných bielkovín na 1 kg ž. hm., pre laktujúce samice 6,5 - 7,0 g/1 kg ž. hm.
Vláknina uvádzaná podobne ako NL v % (resp. g/100g krmiva) predstavuje komplex polysacharidov, ktoré obsahujú chemické väzby s rôznou degradovateľnosťou (štiepiteľnosťou). Okrem priameho využitia počas cekotrofie tvorí mechanickú výplň tráviaceho traktu a zabezpečuje správnu funkciu pohybov črevných stien (peristaltika). V granulovaných krmivách sa jej obsah udáva od 12 do 16 % čo predstavuje denný príjem od 0,5 do 2,0 g/1 kg ž. hm. Koncentrácia vlákniny ovplyvňuje nepriamo úmerne využiteľnosť bielkovín. Čím je obsah vlákniny v krmive vyšší, tým menší podiel bielkovín z ich celkového obsahu v krmive organizmus králika využije.
Tuk predstavuje skupinu chemických zlúčenín, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom energie. Tuky majú vysokú stráviteľnosť a väčšinou slúžia ako zdroj energie pre organizmus. Ich priemerná koncentrácia v krmive má byť od 2,5 do 5,0 %, čo predstavuje denný príjem 0,25 - 1,0 g/kg ž. hm.
Energia udávaná obyčajne ako metabolizovateľná energia sa vyjadruje v jouloch (džauloch - J) a v ich násobkoch (kilodžauloch - kJ, megadžauloch - MJ) a predstavuje energiu uloženú v chemických väzbách vysokomolekulových zlúčenín (polysacharidy, tuky, čiastočne bielkoviny), ktorá sa využije v látkovej premene organizmu. V granulovaných zmesiach pre králiky je jej hodnota od 8,5 do 11,5 MJ/kg krmiva, čo predstavuje denný prísun pre zviera od 0,7 (mláďatá pri odstave 28 dní) do 2,5 MJ (samice na 21. deň laktácie). Čím je krmivo energeticky bohatšie, tým je jeho spotreba nižšia a naopak.
Tráviaca sústava králika.
Ďalšie zložky výživy (minerálne látky, vitamíny, voda) síce neprispievajú do energetického metabolizmu králika, ale svojou významnou funkciou v molekulách enzýmov, hormónov a ďalších biologicky aktívnych látkach zabezpečujú správny priebeh jednotlivých reakcií. V komplexných kŕmnych zmesiach sú prirodzené obsahy jednotlivých živín, ktoré pochádzajú zo zložiek zmesi optimalizované pridávaním koncentrátov (premixy) minerálnych látok a vitamínov.
Voda tvorí z celého organizmu králika podiel okolo 70 %. Jej význam spočíva v tom, že v bunkách i medzi bunkami jednotlivých tkanív a orgánov vytvára prostredie na priebeh metabolických pochodov. Dostatok hygienicky bezchybnej pitnej vody v požadovanom množstve je preto prvoradou podmienkou vo farmových i drobnochovateľských podmienkach.
Predpokladom správneho kŕmenia králikov je poznanie vlastností ich tráviacej sústavy. Bylinožravý spôsob výživy králikov predurčuje a vymedzuje zoznam krmív vhodných na skrmovanie. Z botanického druhového zloženia obsahov žalúdkov ulovených divých králikov vyplýva, že rozsah prijímaných rastlín sa mení v závislosti od sezóny roka a lokality výskytu zvierat. Najvýznamnejšiu zložku tvoria rôzne druhy tráv a lucerna, z ktorých králiky požierajú väčšinou zelené listy. V zimnom období v potrave prevládala kôra z kmeňov stromov a rôzne sušené rastlinné časti.
V klietkovom chove sa zvieratá kŕmia v závislosti od zamerania chovu. V drobnochovoch sú zvieratá kŕmené extenzívne, pričom hlavnými krmovinovými zložkami sú zelené alebo sušené trávy, zvyšky rastlín kultúrnych druhov zelenín, jadro (jačmeň, ovos, kukurica) a ďalšie zvyšky z domácnosti (napr. suchý chlieb). Stanoviť optimálny podiel jednotlivých zložiek krmiva pri takomto type kŕmenia je preto ťažké. V rámci krmív existuje v obsahu živín značná variabilita spôsobená lokalitou výskytu a vegetačným štádiom jednotlivých rastlín.
Vo farmovom chove sa výlučne využívajú granulované kŕmne zmesi, ktoré by mali obsahovať všetky potrebné živiny v optimálnom pomere.
(POKRAČOVANIE)
Ján Rafay, NPPC VÚŽV Nitra